mpc%20vo%20poz.jpg (12847 bytes)

Grb_na_List.jpg (32587 bytes)

Почитувани,

Dear Supporter,

Over the last two weeks, you have been an integral part of United Macedonian Diaspora's (UMD) efforts to expose and stop human rights violations by the Bulgarian government upon its Macedonian national minority. Your values, your beliefs, and your convictions are helping shift paradigms and change lives.

Our campaign (http://www.macedoniancommunity.com) urging members of the European Parliament to call upon the Bulgarian government to recognize and respect the civil and human rights of the Macedonian minority resulted in over 3 million e-mails being sent!

Unfortunately, the amendment proposed by the European Free Alliance to the European Parliament was rejected (303 against, 141 in favor, and 146 abstentions). One of the reasons for the negative outcome is the frantic lobbying of the Bulgarian politicians up to the last minute. However, UMD will continue to shine a light, through your support, on human rights abuses. We have a long road ahead of us to achieve success in this area, but Together, We Can!

There were similar struggles when the Macedonian party in Greece , Rainbow, was trying to register. But because the truth is on our side their efforts prevailed, and so will the efforts of OMO Ilinden PIRIN. Further steps toward the registration of this organization have already been outlined.

Please continue to visit our website http://www.umdiaspora.org for up-to-date information about the situation of the Macedonian minority in Bulgaria , as well as in other Balkan countries. If you would like to help further our cause, please become a grassroots advocate by clicking HERE. We are always looking for new ideas.

Thank you again for giving United Macedonian Diaspora your critical support.

Sincerely
,

United Macedonian DiasporaНајпрвин да ви се заблагодариме за искажаната подршка што ја покажавте на страницата
www.macedoniancommunity.com околу апелот за почитување на човековите права за Македонците во Бугарија. Вашето ангажирање и потпишување на едно од писмата резултираше со испраќање на над 3,000,000 е-маили до европските парламентарци!!! Оваа бројка покажа дека има огромна подршка за Македонците во соседните земји и дека неможе немо да се гледа кон прекршувањето на основните човекови права.

Можеби сте запознаени дека за жал, амандманот кој беше поднесен од страна на Европската Слободна Алианса не помина. Иако 141 парламентарец гласаше за амандманот, сепак 303 беа против, а дури 146 парламентарци беа воздржани. Доста е зачудувачки зошто ваков општ амандман, кој само бараше почитување на човековите права не помина. Според нас, ова само покажува дека паничната активност на Бугарија околу ова прашање овој пат се исплатеше. Но, од друга страна пак, постигнавме огромен успех со тоа што во Европскиот Парламент го актуелизиравме прашањето за правата на Македонците во соседните земји.

Напорите за регистрирање на ОМО Илинден ПИРИН во Бугарија и натаму продолжуваат. Следни чекори се веќе планирани. Затоа ве повикуваме и понатаму активно да се ангажирате во пишувањето на реакции и протесни писма до релавантни Европски институции и новинарски медиуми. Зошто сепак вистината е на наша страна, што и самиот Европскиот Суд во Стразбург тоа го потврди.

Само за потсетување, слични беа маките на Македонците во Грција кога нивната партија Виножито се обидуваше да се регистрира. На крај напорите влодија со плод и оваа партија беше регистрирана и сега е дел од Европскиот Парламент! Затоа нашата организација е уверена дека заедно со вас ќе успееме во нашите обединети напори и во иднина резулатите ќе бидат позитивни. Заедно, можеме!


Со почит и огромна благодарност,

Обединета Македонска Дијаспора
www.umdiaspora.org

 

back.gif (1338 bytes)

Vesti