Grb_na_List.jpg (32587 bytes)

mpc%20vo%20poz.jpg (12847 bytes)

Grb_na_List.jpg (32587 bytes)

 Бигорски манастир

Како и предходните години, така и оваа година, на денот на Велигденските поклади, мноштво верни, духовни чеда на о.Партениј, дојдоа на исповед пред Чесниот пост, како и за меѓусебно опростување на  гревовите.
После Вечерната богослужба која започна со светли одежди, а заврши со темни, (како и на завесите, навлаките пред иконите), архимандрит Партениј одржа кратка беседа, за покајанието.

 

Се прочитаа и молитвите за почетокот на постот, а потоа сите меѓусебно си побараа прошка, по што беше послужена трпеза на љубовта, која заради мноштвото верни се послужи во големата трпезарија.

 известува: јеромонах Доситеј,
манастир св. Јован Крстител - Бигорски

back.gif (1338 bytes)

Vesti