www.m-p-c.org

From March 23, 1998:


Do onto others as you would have others do on to you. Pravi im go na lu|eto onaa {to saka{ lu|eto tebe da ti go pravat.


 

 

ISTORIJA

EPARHII

MONA[TVO

KALENDAR
Lose everything but your faith in God and you'll lose nothing; Lose your faith in God and you'll lose everything! Ako izgubi{ se, a verata vo Gospoda ja so~uva{, ni{to ne si izgubil. Ako ja izgubi{ verata vo Gospoda, a go pridobie{ celiot svet, se si izgubil.

IZDAVA^KA DEJNOST

PROSVETA

MAKEDONSKI SVETITELI

NARODNI OBI^AI

O~e na{, Koj si na Nebesata, da se sveti imeto Tvoe, da dojde carstvoto Tvoe, da bide voqata Tvoja, kako na Nebesata, taka i na zemjata. Lebot na{ nasu{en daj ni go denes i prosti ni gi dolgovite na{i, kako {to im gi pro{tavame i nie na na{ite dol`nici, i ne voveduvaj ne vo isku{enie, no izbavi ne od lukaviot. Amin.


 
English

Fonts

Links

Contact

Web Master


JUBILEJEN
CRKOVNO-NARODEN SOBOR
3 - 5 Oktomvri

1958 - 2008

 

 


  
Архиерејска Божествена Литургија во Охрид (09.05.2010)
 

 
СКОПЈЕ 2014
 
Реакција на Митрополит Агатангел
По повод Светосавската прослава во Скопје

 
Помош за Бигорскиот манастир (1.10.2009)
 
Пожар во манастирот Свети Јован Бигорски
 


Митрополитот Кирил - нов руски патријарх (27.01.2009)

Осветување на плоча со текстот од молитвата „Оче наш“ на македонски јазик (14.12.2008)
 


 

МПЦ на погребот на
рускиот патријарх

 

До Светиот Архиерејски Синод на Руската Православна Црква (05.12.2008)
 
Почина рускиот патријарх Алексеј Втори
 

Соопштение од КабинетOT HA Архиепископот
 

Резолуција од Епархиското Собрание одржано на 10 Мај 2008 во Totowa, NJ
 
Грчки ДОКУМЕНТИ ЈА ДЕМАНТИРААТ АТИНА
 
Greek Documents Contradict Athens
 
Собир на децата бегалци од Егејска Македонија
 
Џозеф: Да се бара заштита на македонското малцинство во Грција
 
Грчкиот национализам го јакне македонскиот национален иднетитет и ја зацврстува македонската нација.
 
Манчевски: Негирањето нема ја смени вистината за Македонија
 
Соопштение (26.03.2008)
 
NATO's Balkan Destiny
 
Грците не ги вознемирувало името, туку македонското малцинство
 
The Greeks are uneasy about the Macedonian Minority, not about the name
 
втор број од едицијата Библиски стрипови
 
Христово Рождество
 
ГРИЖАТА НА ЦРКВАТА ЗА ВЕЧНОТО СПАСЕНИЕ НА ЛУЃЕТО
 
Прв број од едицијата Библиски стрипови
 

Фотографски материјал на дел од средбите на МПЦ со Епископи на Православните цркви
 

Митрополит Лаврентиј: Продолжува дијалогот меѓу МПЦ и СПЦ (28.10.2007)
 

Архиерејска Божествена Литургија во црквата на Света Софија
 
Фотографски материјал на дел од средбите на Епископите на МПЦ
 
Илјадници луѓе се поклонуваат пред одарот на Тоше
 
Тоше Проески загина во сообраќајна несреќа
 
Осветување на фреска на Господ Исус Христос- Стерлинг Хајтс, САД
 
Алексеј Втори повика на дијалог меѓу СПЦ и МПЦ
 
МПЦ, ‘‘Св. Петар и Павле,, - Crown Point, Indiana
 
На Илинден 2007, Crown Point
 
На празникот на св. Петар и Павле- во Crown Point, Indiana, USA
 
ИЛИНДЕН 2007
 
патријарх Теоктист / Patriarch Teoctist
 
Јотевски: Грчки историчари веќе ја признаа македонската нација (23.07.2007)
 
Македонците во Грција вчера го славеа Илинден
 
Архиерејска Божествена Литургија во соборниот храм на Света Софија во Охрид
 
Вечерна богослужба во манастирска црква Св. Пантелејмон и Св. климент на Плаошник (14. 07. 2007 г.)
 
Свечена академија во црквата на Света Софија во Охрид (14.07.2007)
 
Честитка од премиерот Груевски до архиепископот г.г. Стефан за 40-годишниот јублеј на МПЦ
 
Претседателот на Македонија и го честиташе јубилејот на МПЦ
 
 МПЦ - 40 ГОДИНИ ВОЗОБНОВЕНА АВТОКЕФАЛНОСТ
 
Четириесет години од возобновувањето на автокефалноста на МПЦ
 
40 години од возобновувањето на Автокефалноста на МПЦ
 
Интервју со поглаварот на Македонската православна црква г.г. Стефан
 
Г.г. Стефан: СПЦ нема искрени намери за дијалог
 
Г.г.Стефан: Проблемот со СПЦ не е само црковен
 
Архиерејска Божествена Литургија во Детроит (06.07.2007)
 
Проф. д-р  Јован Таковски
 
МПЦ доби одликување „Орден на Република Македонија“ од Претседателот Црвенковски (10.06.2007)
 
МПЦ ќе формира црковни општини во Грција?!
 
Јован го финансира и грчката црква
 
Од поклонението на гробот на свети Кирил во Рим (26.05.2007)
 
Празникот на светите Методиј и Кирил (25.05.2007)
 
Премиерот Груевски за белградски НИН : Како партија и Влада подготвени за автокефалноста на МПЦ
 
СВЕЧЕН ПРИЕМ ВО ОБЕДИНЕТИТЕ НАЦИИ
 
Апостолското дело на светите браќа Кирил и Методи
 
ЕДНА РЕАЛНА АНАЛИЗА НА СОСТОЈБИТЕ ПОМЕЃУ МАКЕДОН-СКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА И СРПСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
 
Arhierejska bogosluzzba - Voskresenie Hristovo - Ajax
 
Arhierejska bogosluzzba - Velika Sabota, Blagovec - Mississauga
 
Arhierejska bogosluzzba Veliki Petok-navecer, Mississauga
 
Arhierejska bogosluzzba sv.Kliment-carski casovi-Toronto
 
Arhierejska bogosluzzba - Veliki Cetvrtok
 

 

ЦД-Ромот„МАКЕДОНСКА КУЛТУРНА  РИЗНИЦА“ во издание на „КАЛАМУС“ од Скопјe

Охрид (24.02.2007)
 

Св. Петар и Павле - Краун Поинт, Индијана
 
Бигорски Манастир
 
Прочка во Штип (19.02.2007)
 
Православните верници си ги простија гревовите
 
На што се чуди орелот
 
Cпоменот на Пренесување мошти на Свети Игнатиј Богоносец
 
Интервју со професор Томе Бошевски, член на МАНУ
 
Интервју со Ангелина Маркус, професор по филозофија
 
Interview with Angelina Markus, Professor of Philosophy
 
Богојавление 2007
 
БОЖИЌ 2007
 
СКОПЈЕ (12.01.2007)
 
Браќата и сестрите од храмот на Светиот кратовскиот маченик-Георгиј
 
Критика од Света Гора на сметка на Цариградскиот патријарх и Грчкиот архиепископ (05.01.2007)
 
Божикно послание (30.12.2006)  
 
Соопштение (22.12.2006)
  
ДОНАТОРСКАТА КОНФЕРЕНИЈА ЗА МИЛЕНИУМСКИОТ КРСТ
 
ПОСЛЕДНИТЕ НАСТАНИ ОД АМЕРИКАНСКО-КАНАДСКАТА ЕПАРХИЈУА  
 
ВО РИМ: Пронајден саркофагот на апостол Павле
 
ЗАЕДНИЧКА ДЕКЛАРАЦИЈА НА ПАПАТА БЕНЕДИКТ XVI И ПАТРИЈАРХОТ ВАРТОЛОМЕЈ I
 
Писмо до Патријархот на Српската Православна Црква (07.12.2006)  
 
A Big Thanks from United Macedonian Diaspora
 
29.11.06 Right to self-determination: Only Macedonians can define themselves as a Minority
 

Осветување на првиот Епархиски дом на
Американско-канадската македонска  православна епархија

 

FIRE DID NOT BURN THE TRUTH: The Original “Abecedar” is in Skopje
 
Востоличување на Митрополитот на Брегалничката Епархија (20.11.2006)
 

пожарот не Ја изгоре вистината - Оригиналниот „Абецедар“ е во Скопје
 

80 години од смртта на Крсте Петков Мисирков
 
Во Солун се промовираше македонскиот Абецедар
 
93 години од Букурешкиот договор, 93 години геноцид...
Букварот на македонски јазик ќе биде промовиран и во Солун
 
ПРОМОЦИЈА НА МАКЕДОНСКИОТ БУКВАР ВО АТИНА
 
Избран нов поглавар на Кипарската Црква (06.11.2006)
  
THE TREATY OF BUCHAREST IS PERMANENT AND HAS NO EXPIRY DATE
 
Државата Алјаска за првпат домаќин на собрание на Православното меѓусеминарско движење во САД (01.11.2006)
 
Во Грција заврши XVIII Сеправославната конференција (29.10.2006)  
 
Во Московската Патријаршија се одржува семинар за архиереите на тема „Интернет-ресурсите на религиозните организации“ (28.10.2006)
 
Осма работна средба на Комисиите на Московската Патријаршија и Руската Задгранична Црква (26.10.2006)
 
Започна повеќедневната посета на Грција на Цариградскиот патријарх (18.10.2006)
 
Man charged in church fire for St. Mary's Macedonian Orthodox Church
 
СЕ ОСВЕТИ НОВАТА МАКЕДОНСКА ПРАВОСЛАВНА КАТЕДРАЛНА ЦРКВА ВО КОЛУМБОС ОХАЈО.
 
Востоличен Митрополит на
Повардарската епархија г. Агатангел

Избор за нов поглавар на Кипарската Православна Црква (29.09.2006)

ВО МАНАСТИРОТ Св. БОГОРОДИЦА НА МАТКА И ВО ВОДИТЕ НА РЕКАТА ТPЕСКА

ВОСТОЛИЧУВАЊЕ НА НОВОНАЗНАЧЕНИОТ МИТРОПОЛИТ Г. МЕТОДИЈ ЗА АМЕРИКАНСКО – КАНАДСКАТА ЕПАРХИЈА
 

АРХИЕПИСКОПОТ Г.Г. СТЕФАН – ДЕНЕШНИОТ ДЕН Е ДЕН ЗА ИСТОРИЈА

Г. МЕТОДИЈ, МИТРОПОЛИТ АМЕРИКАНСКО - КАНАДСКИ

Прохор Пчински духовен и историски светилник

Плаошник (10.08.2006)  
 
Илинденско послание (21.07.2006)

Хиротонија за Епископ (13.07.2006)

Писмо и текст на македонски јазик стари 2.200 години (24.06.2006)
 
Соопштение од Светиот Архиерејски Синод на МПЦ (23.06.2006)
 
Архиерејска Божествена Литургија во Битола (14.06.2006)
 
ДА ПРОДОЛЖАТ РАЗГОВОРИТЕ СО СПЦ
 
Од интервјуто на патријархот Московски и на сета Русија Алексиј II, даден за порталот Интерфакс-Религија. (Извадок)
 
Рим (26.05.2006)
 
Македонскиот амбасадор во Русија одликуван од Рускиот Патријарх (26.05.2006)
 
Тајната на успехот на „Кодот на Да Винчи”
 
Препорака на Синодот на МПЦ до сите љубители на Kинематографијата и Вистината
 
Во Кипарската Православна Црква се очекуваат избори за нов Поглавар (20.05.2006)
 
Турските националисти ја прекинаа проповедта на Цариградскиот патријарх  (12.05.2006)
 
Поглаварите на помесните Православни Цркви повикуваат кон воспоставување на единство помеѓу Руската Православна Задгранична Црква и Московската Патријаршија (12.05.2006)
 

Велигденско Послание
 

ИНТЕРВЈУ НА НОВОНАЗНАЧЕНИОТ АДМИНИСТРАТОР НА АМЕРИКАНСКО-КАНАДСКАТА-МАКЕДОНСКА ЕПАРХИЈА ВИКАРНИОТ ЕПИСКОП ВЕЛИЧКИ Г. МЕТОДИЈ
 

Македонците во Србија се асимилираат (13.04.2006)
 
Двајца од викарните Епископи на МПЦ назначени за администратори во дијаспората (06.04.2006)
 
ЦРВЕНКОВСКИ МЕ МЕСТИ, ЈАС СУМ НЕВИН
 

 
ЈОВАН ЌЕ ЛЕЖИ ВО БИТОЛА
Соопштение За Јавноста (30.03.2006)
 
Шефот на Делегацијата на Европската комисија и Амбасадорот на Соединтетите Американски Држави во Р. Македонија во одделни средби вчера ги прими Архиепископот Охридски и Македонски г. г. Стефан (17.03.2006)
 
Амбасадорот на Руската Федерација во Р. Македонија, г-динот Агарон Асатур, го посети Архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан . (14.03.2006)
 
Скандалот со финансирањето на јовановата црква во Македонија од српската Влада  12.03.2006г.
 
МПЦ ПРЕЗЕНТИРА ДОКУМЕНТ ДЕКА СРПСКАТА ВЛАДА ГО ФИНАНСИРА ВРАНИШКОВСКИ
 
ЦРВЕНКОВСКИ: СРПСКАТА ПОДДРШКА НА ВРАНИШКОВСКИ МЕШАЊЕ ВО ВНАТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА МАКЕДОНИЈА -7.03.2006г.
 
Српската Влада призна дека му давала пари на Вранишковски -7.03.2006г.
 
The Macedonian Orthodox Church announced Tuesday that the Holy Bishop's Synod received information and a document on Monday confirming unambiguously the involvement of Serbian Government in Vraniskovski's (Bishop Jovan) case.
 
Алексеј Втори: РПЦ е против создавање паралелни цркви во Македонија
 
Евиденција на едно духовно злосторство или разобличување на една пастирска негрижа (22.02.2006)
 
Интервју: Светиот Патријарх Московски и на цела Русија Алексеј Втори (15.01.2006)
 

Архиерејска Божествена Литургија на Божик во соборниот храм во Скопје (08.01.2006)
 

РАЃАЊЕТО ХРИСТОВО ГО ПОБИВА ВРЕМЕТО
Вистина откриена како живот

 
ИНТЕРВЈУ - МИТРОПОЛИТ БРЕГАЛНИЧКИ, Г. АГАТАНГЕЛ
Непријателите на МПЦ ја отпеаја лебедовата песна

 
Михоритис: Правењето паралелна црква во Македонија е грешка
 
Има(ло) Тешки Пазари за Сметка на Македонија
 
Писмо на Архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан до Претседателот на Владата на РМ г-дин Владо Бучковски (15.11.2005)
 
Што всушност се случува со црковниот живот во Австралија?
 
International Religious Freedom Report 2005
 
МЕЃУНАРОДНИОТ ИЗВЕШТАЈ ЗА ВЕРСКИ СЛОБОДИ од 08. 11. 2005 г. (11.11.2005)
 
Преговори помеѓу МПЦ и СПЦ
 
Г. Г. Стефан во Романија
 
Пораката од Патријархот - на погрешна адреса
 
Владата не коментира, Синодот допрва ќе одлучува
 
Цариград и се заканува на МПЦ
 
Хиротонија на Епископот Полјански г. Пимен (02.10.2005)
 
Нова хиротонија за Епископ (13.07.2005)
 
Хиротонија на новиот Епископ на Македонската Православна Црква во соборниот храм во Скопје (21.06.2005)
 
Резолуција (12.10.2005)
 
Руската црква го скрила Ирадето на султанот
 
Дејноста на грчките владици против српското востание (1)
 
Дејноста на грчките владици против српското востание (2)
 
Црквата не прифаќа име поинакво од Уставното
 
Нема да се занимаваме со шпекулации
 
Иселениците во Сад и Канада бараат митрополит
 
Поддршка за уставното име
 
Уште две години затвор за Вранишковски
 

Заврши Судскиот Процес Против Јован Вранишковски
 

Interview со Митрополитот Струмички г. Наум (16.09.2005)
 
Interview with Metropolitan Nahum of Strumica (16.09.2005)
 
Крштевка на Матка 08.09.2005
 
To.mos za razdorot
 
A Tomos of Strife
 
Секој има право да го бара своето - Г. Г. Стефан
 
Божјата мајка да ни го зачува единството
 
Во МПЦ велат, во моментов не постојат услови за продолжување на преговорите со СПЦ (28.08.2005)
Соопштение од Светиот Архиерејски Синод на Македонската Православна Црква (23.08.2005)
 
"Свети Прохор Пчињски" премолчено отстапен на Србија
 
МПЦ ќе бара враќање на манастирот „Свети Прохор Пчински“ во рамките на територијата на РМ (22.08.2005)
 
Православија како србославија
 
Вселенскиот патријарх Вартоломеј од премиерот Бучковски побарал ослободување од затвор на егзархот на СПЦ, Вранишковски. (21.08.08)
 
Вартоломеј бара прошка за Јован
 
МАКЕДОНСКИОТ ПРЕТСЕДАТЕЛ БРАНКО ЦРВЕНКОВСКИ ЗА СЛУЧАЈОТ ВРАНИШКОВСКИ
 
OTVORENO PISMO DO SRPSKIOT BIZNISMEN I POLITI^AR BOGOQUB KARI]
 

Propraten akt ispraten do Poglavarite na pomesnite Pravoslavni Crkvi  (14.Juni 2005)
 

 Letter to the Heads of the Local Orthodox Churches
(14.06.2005 )

 

Прилог на пропратниот акт  (14.06.2005)
ИСТОРИСКИ ПРЕГЛЕД НА МАКЕДОНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВA

 

Enclosure of the letter   (14.06.2005 )
A HISTORICAL SUMMARY OF THE MACEDONIAN ORTHODOX CHURCH

 

Intervju za Politika so Arhiepiskopot Ohridski i Makedosnski g.g. Stefan
 

КРАТОК ИСТОРИЈАТ НА ЦРКОВНОТО ПРАШАЊЕ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА (07.08.2005)
 


 

 

Г.  Методиј, Митрополит
Американско-Канадски
Автобиографија
Македонски
| English

  Church - Црква

Komentari

Molitvi

UstroistvoOur Father, Who art in Heaven, hallowed be Thy Name, Thy Kingdom come, Thy will be done on earth, as it is in Heaven, Give us this day our daily bread, and forgive us our trespasses, as we forgive those who trespass against us; and lead us not into temptation, but deliver us from evil. Amen!

 

 
 
 
 
 
Добредојде во Premin Portal
 


 

 

  

 

   


 
Архиепископ Охридски и Македонски Г.Г. Стефан    Поглавар на Македонската Православна Црква

Митрополит Преспанско-Пелагониски г. Петар

Митрополит Дебарско-Кичевски г. Тимотеј

Митрополит Струмички г. Наум

Митрополит Повардарски г. Агатангел

Г. Методиј, Митрополит Американско-канадски

г. Пимен, Митрополит Европски

Митрополит Брегалнички г. ИЛАРИОН

Јосиф, митрополит Тетовско-гостиварски

Јосиф, кумановско-осоговски

Епископ Хареклејски Климент

    
 

 

Makedonski Pravoslaven yiden kalendar za idnata godina. Glavnata strana spored pora~atelot (Makedonskata Pravoslavna Crkva ili na organizacijata) vo poln kolor, ostanatite 12 meseci crnobeli ili vo kolor. Praznicite se odbele`ani slikovito (so ikoni). Pora~ki mo`at da se napravat u{te vedna{ a isporakata ke bide dostavena pred Bo`ik idnata godina.